VriezerPROOF tips

Een gezond eetpatroon valt en staat vaak met een goede planning en het al dan niet in huis hebben van gezonde producten.

Een vriezer kan hierbij enorm helpen, je kunt deze namelijk gebruiken om producten langer te bewaren en hebt zo altijd gezonde producten achter de hand. De houdbaarheid van producten in de vriezer varieert van een maand tot een jaar.

Hieronder zie je een algemeen overzicht van de houdbaarheid van verschillende producten in de vriezer.

Om de houdbaarheid in de vriezer te garanderen is het wel van belang dat de vriezertemperatuur op -18 °C staat ingesteld.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je optimaal gebruik kunt maken van de ruimte in je vriezer?
Hieronder delen we een aantal tips!

  • Geef elke la een duidelijke bestemming. Bijvoorbeeld, brood in de bovenste la, groenten en fruit in de la daaronder, vlees en vis in de 3e la, kliekjes in de 4e la en eventueel nog een la met ‘ongezonde’ dingen zoals wat snacks of ijsjes. Zorg ervoor dat de best bereikbare lades gezonde dingen bevatten.

  • Bakjes of zakjes? Vlees uit de supermarkt zit vaak in een bakje die een stuk groter is dan het stukje vlees zelf.  Daarnaast zijn grotere verpakkingen goedkoper dan kleinere. Haal dus een grote bak kip, gehakt of vis en vries dit in ziplock-zakjes per portie in. Zo heb je altijd de juiste portiegrootte binnen handbereik. Voor kliekjes is het vaak juist handiger om deze in bewaarbakjes in te vriezen waarin je ze ook weer kunt opwarmen. Bedenk dus voordat je iets gaat invriezen of een bakje of een zakje handiger is.

  • Labelen, labelen, labelen. Voordat je iets in de vriezer gooit, is het slim om dit te labelen. Schrijf op dit label wat erin zit en wanneer je het hebt ingevroren. Zo kun je in één oogopslag zien wat er in je vriezer ligt en warm je niet per ongeluk tomatensoep op terwijl je op zoek was naar een bakje pastasaus.

  • Houdt bij wat er in je vriezer ligt. Door op te schrijven wat de vriezer in gaat en door te strepen wat eruit gaat, weet je altijd wat er nog op voorraad is. Dit kan natuurlijk gewoon op papier, of bijvoorbeeld door een klein whiteboard op je vriezer te hangen. Daarnaast zijn er ook verschillende apps te downloaden waarin je dit kunt bijhouden

  • Ontdooien in de koelkast. Om onnodige bacteriegroei en het risico op een voedselinfectie te voorkomen, is het advies om altijd je producten in de koelkast te laten ontdooien. Belangrijk is dus dat je vooraf wel bepaald wat je nodig hebt. Hoewel een bevroren soepje meteen in de pan uiteindelijk ook ontdooit. Het duurt alleen een beetje langer. Vooral bij bederfelijke producten zoals (rauw) vlees is het belangrijk om in de koelkast te ontdooien.

Wat wil je standaard in je vriezer hebben leggen?

Hieronder een opsomming van producten die handig zijn om altijd in de vriezer te hebben liggen met tussendoor nog wat extra praktische tips.

  • Brood > blijft op deze manier een maand vers. Haal de hoeveelheid sneetjes die je die dag nodig hebt uit de vriezer en laat dit in je broodtrommel rustig ontdooien.

  • Vlees en vis > groot inkopen is voordeliger. Per portie van 125 gram invriezen, dan zit je altijd goed.

    Mager rundergehakt platdrukken voor het invriezen, zo neemt het weinig plek in. Daarnaast kun je het dan, bij nood, zelfs bevroren bakken.

    Kipfilet kun je per filet invriezen. Snijden voordat het helemaal ontdooid is gaat makkelijker.

  • Groenten > Diepvries groenten worden direct van het land ingevroren, het verlies aan voedingsstoffen is nihil. Wil je verse groenten invriezen? Blancheer ze dan kort voordat ze de vriezer in gaan.

    Diepvries spinazie slinkt veel minder dan verse spinazie waardoor je beter de juiste hoeveelheid kunt inschatten.

    Door verse soepgroenten in te vriezen kun je in een handomdraai een verse soep maken door ze gewoon bevroren toe te voegen.

  • Fruit > Fruit bederft over het algemeen vrij snel. Wanneer je diepvries fruit koopt heb je altijd rijp fruit. Ook fruit dat je in huis hebt en wat overstuur dreigt te gaan kun je heel handig klein snijden en invriezen om later te gebruiken. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook een smoothie maken van rijp fruit en deze in (harde) plastic bekers invriezen. Als je deze dan de avond vantevoren uit de vriezer haalt en in de koelkast zet, heb je ’s morgens een verse smoothie klaar staan.

  • Avocado > Een avocado is vaak of nog niet rijp of rijp om weggegooid te worden. Is je avocado rijp? Schil hem, haal de pit eruit en snijd hem in blokjes of pureer hem. Door hem daarna in een zakje in te vriezen kun je hem de volgende keer opmaken.

  • Krieltjes of verse frites zelf invriezen > Koelverse frites bevroren bakken in de Airfryer of oven is een stuk gezonder dan friet die al uit de diepvries komt. Ook krieltjes of aardappelschijfjes kun je bevroren bakken in de pan of in de oven/Airfryer. Zitten de plakjes/stukjes aan elkaar geplakt? Even het zakje op de rand van het aanrecht slaan en ze laten los.
  • Geraspte kaas > Vaak heb je hiervan niet zoveel nodig, door het in kleine zakjes of bakjes in te vriezen kun je steeds uit de vriezer halen wat je nodig hebt.

  • Bouillon > Ook hiervan heb je vaak niet alles nodig. Door overgebleven bouillon in ijsblokjesvormpjes in te vriezen, heb je altijd een kleine portie bouillon achter de hand.
  • Ei > Rauw ei kun je ook perfect invriezen. Dit vergroot de houdbaarheid en zorgt ervoor dat je altijd een omeletje kunt bakken. Zorg wel dat je het ei zonder schaal invriest, deze gaat anders barsten in de vriezer. Tip: kluts het ei voordat je het invriest, dat scheelt weer tijd! Eerst een omelet bakken en daarna invriezen kan natuurlijk ook! Even opwarmen en genieten maar.
  • Kookzuivel > Ook hiervan is vaak niet het hele pakje nodig. Vries overgebleven kookzuivel in in een ijsblokjesvorm en heb altijd een beetje room om toe te voegen aan een soep of gerecht.

  • Sauzen > Wanneer je pasta of rijst met saus maakt, kan het slim zijn om een grote hoeveelheid saus te maken en deze per portie in te vriezen. De volgende keer hoef je dan alleen de saus op te warmen en hierbij een beetje pasta of rijst te koken. Door alleen de saus in te vriezen bespaar je ruimte en vaak smaakt vers gekookte pasta toch beter.

  • Soepen > wanneer je een grote pan soep kook en dit in kleine bakjes invriest, heb je altijd in een handomdraai een lekker soepje voor je neus. Loopt je hele dag in de soep? Bevroren soep kun je direct in een pan opwarmen, blijf goed in de buurt en bak ondertussen een pistolet of maak een tosti. Zo heb je toch een gezonde, vullende maaltijd zonder dat je naar de snackbar hoeft!

  • Citrusvruchten > een plakje citroen of limoen in je water is super smaakvol. Helaas bederft een aangesneden citroen of limoen vaak snel. Door de hele vrucht in plakjes te snijden en in de vriezer te bewaren heb je altijd een vers partje voor in je water.

  • SAARS Bananenbrood of notenbrood > Vries losse plakjes in, zo heb je altijd een gezond tussendoortjes bij de hand.

Stel je hebt de hele dag gewerkt, de koelkast is zo goed als leeg en je wilt toch een gezonde maaltijd op tafel zetten. Wat doe je dan?

Haal bijvoorbeeld een portie gehakt uit de vriezer en een pak spinazie,  snipper een ui en haal een blik tomatenblokjes uit de voorraadkast. Kook wat pasta en maak van het gehakt, de spinazie, de ui en de tomatenblokjes een voedzame saus. Lekker wat kruiden erdoor en je hebt sneller gekookt dan Thuisbezorgd kan komen brengen!