#saarsproof barbecuen

Tijdens het warme weer wordt er veel gebarbecued. Veel en lekker eten en vaak drinken hoort hierbij. Ondanks alle gezelligheid kan het moeilijk zijn om tijdens een barbecue gezond en vooral licht te eten. De producten die voorbijkomen zijn vaak hoog in calorieën en omdat het lekker is, kan het moeilijk zijn om met mate te eten. Toch is het wel mogelijk om te genieten van de barbecue en daarnaast toch licht en gezond te eten!

In deze guide delen we verschillende tips waardoor het #saarsproof barbecueën een stuk gemakkelijker wordt!

Het is belangrijk om net als bij een salade te bepalen hoe het eetmoment er voor jou uit komt te zien. Dit is afhankelijk van je doel en wat je de rest van de dag al gegeten hebt. Is jouw doel bijvoorbeeld om nog wat af te vallen? Houd dan de richtlijnen van een lichte maaltijd in gedachten. Vind jij het prima om stabiel te blijven en heb je de rest van de dag al mooi opgelet? Dan kun je natuurlijk prima een lekker drankje extra bij de barbecue nemen of een stukje vlees.

Een goede voorbereiding en duidelijk doel zijn de sleutel tot succes!
Onze tips!

Kies voor mager vlees zoals een satéstokje, een runderlapje, een stuk kipfilet of kies voor vis. Laat het vette vlees zoals worstjes, speklappen en hamburgers staan.

Maak een écht genietmoment van hetgeen wat je op de barbecue legt. Wat dacht je bijvoorbeeld van tonijn met koriander en pesto of biefstuk en halloumi spiesjes?

Eet het liefst zonder saus.

Wil je toch graag een beetje saus bij je vlees. Ga dan voor een rode saus, bijvoorbeeld gewone barbecuesaus. Of kies voor zero barbecuesaus of Remia Friteslijn.

Eet niet te veel stokbrood! Dit is een echte boosdoener tijdens het barbecueën. Een aantal stukjes bruin stokbrood kan helemaal geen kwaad. De valkuil is alleen dat het snel te veel wordt. Onthoud de truc: Plak in je hoofd het aantal stukjes stokbrood wat je gegeten hebt aan elkaar. Is dit de grootte van een klein pistoletje? Dan is het voldoende!

Kies voor zuivelspread light ipv kruidenboter als smeersel. Hiermee bespaar je ruim 42 kcal per sneetje.

Kies óf voor stokbrood óf voor huzarensalade of aardappelsalade o.i.d. Normaal gesproken eet je ook alleen aardappelen of alleen rijst, dus het is niet verstandig om bij een barbecue 2 soorten door elkaar te eten.

Ga het liefst voor 2 stuks vlees/vis, natuurlijk is dit voor een barbecue wat weinig. Wat je dan kan doen is de hoeveelheid brood of huzarensalade te verminderen en in de plaats daarvan nog een stukje vlees pakken.

Leg groenten op de barbecue, leg er bijvoorbeeld paprika, courgette, grote champignons of ui op. Hier kan je zo veel van eten als je wil! Check onze nieuwste recepten voor nog wat extra heerlijke inspiratie!

Eet zo veel mogelijk salade van rauwkost! Salade met gewone sla en groenten mag je onbeperkt eten. Let wel op dat hier niet veel extra’s aan zijn toegevoegd zoals croutons, pitjes, kaas of pasta. Zit dit er wel bij? Eet de salade dan ook met mate.

Het is slim om voor jezelf de gegeten producten tijdens de barbecue te onthouden en deze denkbeeldig op één bord te leggen. Is het bij elkaar een portie wat je normaal ook als lichte maaltijd zou eten? Dan heb je voldoende op. Of wat natuurlijk nog slimmer is, schep 1 bordje op met de hoeveelheid die je anders ook voor een licht maaltijd zou eten. Eet het op en laat het daar vervolgens bij.

Als je hierna nog de drang hebt om door te eten, vraag jezelf dan eerst even af: Heb ik wel echt trek? Of ben ik eigenlijk wel prima gevuld en is het niet nodig om nog meer te eten?

Naast al het eten is ook drinken belangrijk om op te letten. Drink het liefste water. Doe hier munt, citroen, limoen of fruit in en je hebt een lekker fris drankje waarvan je zo veel kan drinken als je wil.

Drink met mate alcohol. Maximaal 2 glazen. Heb je alcohol gedronken? Neem dan ’s avonds niks aan tussendoortjes meer om dit te compenseren. Ga je voor frisdrank? Neem dan bijvoorbeeld cola zero, rivella of crystal clear.

Naast dat het in een gezond voedingspatroon belangrijk is om deze tips op te volgen is het vooral belangrijk om van de gezelligheid te genieten tijdens de barbecue. Eet bewust en met mate, maar vooral: Geniet ervan!!