Kies jij bewust voor seizoensgroente en seizoensfruit?

Het nieuwe seizoen ‘de lente’ inspireerde ons om een guide te schrijven met daarin de echte groente en fruit toppers van dit seizoen!

Seizoensgroente

Dit zijn groenten die in een bepaalde periode van de Nederlandse akker of uit de onverwarmde kas of plastictunnel geoogst worden. Doordat deze groenten minder broeikasgasuitstoot hebben in vergelijking met groenten uit verwarmde kassen, zijn ze beter voor het klimaat. Helaas betekent dit niet dat de groente uit Nederland áltijd de duurzaamste keuze zijn. Wanneer de groente uit andere landen van de akker, de onverwarmde kassen of de plastictunnel komen kunnen ze ook een lage klimaatimpact hebben. Komt een product met het vliegtuig naar Nederland? Dan heeft het uiteraard wel een hoge impact. Op het schap in de supermarkt of op het etiket van het product staat uit welk land de groente en fruit vandaan komen. Helaas kun je daarop niet zien hoe de producten geteeld of vervoerd zijn.

Seizoensfruit

Appels en peren uit Nederland kun je het hele jaar kopen. Maar ook fruit uit andere landen, dat vervoerd wordt met de vrachtwagen of per schip, kunnen een duurzame keuze zijn. Het meeste fruit heeft het hele jaar een lage klimaatbelasting. Zacht en kwetsbaar fruit is hierop in de winter een uitzondering. Dit kan in de wintermaanden met het vliegtuig ingevlogen worden of anders uit verwarmde kassen komen. Wanneer je bijvoorbeeld aardbeien wilt eten in de winter heeft het productieproces een negatieve invloed gehad op het milieu. De aardbeien zijn misschien gekweekt in verwarmde kassen of ze zijn hiernaartoe gehaald vanuit een warm land. Dit betekent dat de aardbeien al een lange reis hebben afgelegd en dus niet meer vers zijn.

Zijn seizoensgroenten en -fruit altijd een duurzame keuze?

Vaak is het zo dat groenten en fruit uit het seizoen een duurzame keuze zijn. Het is vooral belangrijk om tussen de verschillende soorten te variëren. Als je rekening wilt houden met het milieu, kies dan voor groenten en fruit met een topkeurmerk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologische opties. Herkenbaar aan het Europese biologisch keurmerk, het Demeter-keurmerk en het EKO-keurmerk. Het biologisch teelt houdt onder andere rekening met een goed beheer van de bodem en het type en hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast heb je de duurzaamheidskeurmerk On the way  to PlanetProof, deze stelt eisen aan het watergebruik.

Hierbij alle voordelen op rijtje!

  • Het is altijd vers! Hierdoor blijven meer vitaminen en mineralen behouden

  • Het is beter voor het milieu

  • Je behoud een gevarieerd voedingspatroon door de afwisseling

  • Goede prijs/ kwaliteitverhouding

Wat zijn seizoensgroente en -fruit in de lente?

Allereerst natuurlijk het ‘witte goud’

Asperges uit Nederland zijn van begin februari tot eind juni volop verkrijgbaar. Het oorspronkelijke seizoen loopt van eind april tot eind juni, maar tegenwoordig worden de asperges ook al eerder in de kassen geteeld.

Daarnaast is de lente het seizoen van de rabarber ‘de lange rode stengel’

Maar wat moet je hier nou mee? Hoe roder de stengel hoe zoeter de smaak. Rabarber heeft lange, rechte, gladde bladstelen met een ondiepe goot en een groenachtige tot rode kleur met een aantal lichtgele blaadjes. Met rabarber kan je veel kanten op in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan lekkere bakrecepten zoals een taart of cake, verwerk het in een salade, in je dessert of maak er jam van.

P.S. Vaak wordt gedacht dat rabarber een fruitsoort is, maar het valt onder de groenten!

Geitenkaas salade met rabarber

Wat heb je nodig?
2 personen | 15 minuten

  • Veldsla
  • ¼ komkommer
  • 3 stengels rabarber
  • ½ bosje radijs
  • 50 gram walnoten
  • 100 gram geitenkaas
  • 2 eetlepels Crema di balsamico dressing (La Place)
  • Kruiden: Peper

Optioneel: Paar blaadjes verse basilicum

Voedingswaarde per portie (1 persoon)

369 kcal
32,2g vet
8,2g verzadigd vet
12,5g eiwitten
5g koolhydraten
3g vezels
0,6g zout

Hieronder een lijstje met overige lentetoppers!

Maart
Aardappelen, asperges, aubergine, biet, boerenkool, knolselderij, komkommer, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, rabarber, radijs, rodekool, spinazie, spruitjes, tomaten, ui, veldsla, witlof en wortel.

April
Aardappelen, andijvie, asperges, aubergine bloemkool, knolselderij, komkommer, paddenstoelen, paprika, prei, rabarber, radijs, rode kool, spinazie, tomaten, ui, veldsla, witlof en wortel

Mei
Aardappelen, andijvie, artisjok, asperges, aubergine, bloemkool, doperwtjes, knolselderij, komkommer, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, paprika, prei, rabarber, radijs, rode kool, spinazie, tomaten, ui, veldsla, witlof, wortel

Fruit
Appelen, peren, mango, sinaasappel, vanaf april komt hier de meloen bij en vanaf mei ook de aardbeien, abrikozen en rode bessen

Geniet van al het lekkers!