Barbecue tips

De zomer is inmiddels begonnen en zo rond het avondeten begint de hele buurt naar barbecue te ruiken. Logisch dat jij hier dan ook zin in krijgt! Waarschijnlijk associeer je barbecueën met ongezond en veel eten… Dit kan zeker zo zijn, maar wij geven je tips om te zorgen dat je ook met jouw gezonde leefstijl mee kunt barbecueën.

  • Kies voor een mager stukje vlees. Neem bijvoorbeeld een satéstokje, een runderlapje, een stuk kipfilet of vis. Laat het vette vlees zoals worstjes, speklappen en hamburgers staan.
  • Eet het liefst zonder saus. Wil je toch graag een beetje saus bij je vlees. Ga dan voor een rode saus, bijvoorbeeld barbecuesaus en zoek bijvoorbeeld een variant zonder suiker.
  • Eet niet te veel stokbrood! Dit is een echte boosdoener tijdens het barbecueën. Een aantal stukjes bruin of volkoren stokbrood kan helemaal geen kwaad. De valkuil is alleen dat het snel te veel wordt. Onthoud deze truc: Plak in je hoofd het aantal stukjes stokbrood wat je gegeten hebt aan elkaar. Is dit de grootte van een pistoletje? Dan is het voldoende!
  • Kies óf voor stokbrood óf voor huzarensalade óf aardappelsalade. Normaal gesproken eet je ook alleen aardappelen of alleen rijst, dus het is niet verstandig om bij een barbecue 2 soorten door elkaar te eten.
  • Ga het liefst voor 1 of 2 stukken vlees of vis. Vind je dit te weinig? Verminder dan de hoeveelheid brood of huzarensalade en eet in plaats daarvan nog een stukje vlees of vis.
  • Leg groenten op de barbecue, leg er bijvoorbeeld paprika, courgette, grote champignons of ui op. Hier kan je zoveel van eten als je wil!
  • Eet salade van rauwkost. Salade met gewone sla en groenten mag je onbeperkt eten. Let wel op dat hier niet veel extra’s aan zijn toegevoegd zoals croutons, pitjes, kaas of pasta. Zit dit er wel bij? Eet de salade dan ook met mate.
  • Het is slim om voor jezelf de gegeten producten tijdens de barbecue te onthouden en deze denkbeeldig op één bord te leggen. Is het bij elkaar een portie wat je normaal ook als maaltijd zou eten? Dan heb je voldoende op.
  • Of wat nog slimmer is, schep 1 bordje op met de hoeveelheid die je anders ook voor een maaltijd zou eten. Eet het op en laat het daar vervolgens bij.
  • Als je hierna nog de drang hebt om door te eten, vraag jezelf dan eerst even af: Heb ik wel echt trek? Of ben ik eigenlijk wel prima gevuld en is het niet nodig om nog meer te eten?
  • Naast al het eten is ook drinken belangrijk om op te letten. Drink bij voorkeur water. Doe hier munt, citroen, limoen of fruit in en je hebt een lekker fris drankje waarvan je zo veel kan drinken als je wil.
  • Drink met mate alcohol. Maximaal 2 glazen. Heb je alcohol gedronken? Neem dan ’s avonds geen tussendoortje meer om dit te compenseren. Drink het liefst droge witte wijn als je voor een alcoholisch drankje kiest.
  • Drink je liever een keer frisdrank? Neem dan bijvoorbeeld cola zero, rivella of crystal clear.

Probeer tijdens het barbecueën deze tips in je achterhoofd te houden. De belangrijkste tip die we je willen meegeven is om vooral te genieten van de gezelligheid en het eten. Kies bewust en geniet!