Barbecue Tips

Zodra het zonnetje zich wat vaker laat zien, krijgen we zin om te barbecueën. Lekkere dingen bereiden in de buitenlucht en hier gezellig met een leuk gezelschap van genieten!
Dat klinkt toch fantastisch?
Helaas zijn de klassieke dingen voor op de barbecue vaak niet zo gezond. Denk hierbij aan speklapjes, worstjes, veel saus en stokbrood en weinig groenten.

In deze guide geven we je tips om te genieten van barbecueën, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je gezonde leefstijl!

Algemene tips

Om te beginnen delen we een aantal algemene tips, die voornamelijk betrekking hebben op de portiegrootte. Vaak eet je tijdens een barbecue namelijk ongemerkt meer dan je normaal zou eten. Deze tips helpen om hier rekening mee te houden.

  1. Het is slim om voor jezelf de gegeten producten tijdens de barbecue te onthouden en deze denkbeeldig op één bord te leggen. Is het bij elkaar een portie wat je normaal ook als maaltijd zou eten? Dan heb je voldoende op.
  2. Of wat nog slimmer is, schep 1 bord op met de hoeveelheid die je anders ook voor een maaltijd zou eten. Eet het op en laat het daar vervolgens bij.
  3. Als je hierna nog de drang hebt om door te eten, vraag jezelf dan eerst even af: Heb ik wel echt trek? Of ben ik eigenlijk wel prima gevuld en is het niet nodig om nog meer te eten?
  4. Wil je toch een keer wat meer eten? Sla dan bijvoorbeeld het tussendoortje van ’s middags en/of ’s avonds over. Zo heb je tijdens de barbecue wat meer ruimte om te genieten!

Wat zijn lekkere en gezonde keuzes voor op de barbecue?

Door bewuste keuzes te maken in wat je op de barbecue legt, hoeft barbecueën helemaal niet ongezond te zijn. Kies bij voorkeur voor mager vlees, zoals kip of rundvlees. Deze vleessoorten bevat minder verzadigde vetten, waardoor ze beter zijn voor je gezondheid. Doordat deze vleessoorten minder vet bevatten, zijn zo ook direct lager in kcal. Dit maakt dat je hierbij dus van een wat grotere hoeveelheid kunt genieten dan wanneer je voor een vet stuk vlees gaat.
Naast vlees, kun je natuurlijk ook vis bereiden op de barbecue. Alle vissoorten zijn gezond, maar ook hierin kun je onderscheid maken tussen de vette en minder vette vissoorten.

Bij vis werkt dit echter wel anders dan bij vlees, de vetten in vis zijn namelijk veel gezonder dan de vetten uit vlees. Echter blijft het wel zo dat de kcal hoger liggen bij een vetter stukje vis. Kies bij zalm, forel, makreel en haring dus voor een wat kleine portie en leef je uit als je kiest voor garnalen, kabeljauw of tonijn!

Groenten

Een grote valkuil wanneer je gaat barbecueën, is vaak het gebrek aan groenten.
Gelukkig is de barbecue, los van het bakken van vlees en vis, ook super geschikt om allerlei groenten op te bereiden. Dit kan al heel simpel door wat plakken courgette op de barbecue te leggen. Ook groenten als ui, champignons, paprika en aubergine zijn super geschikt om in grote stukken te snijden en gewoon op de barbecue te grillen.

Wil je nog wat leuks doen met je groenten? Maak er bijvoorbeeld spiesjes van of vul een halve puntpaprika of grote champignon met wat mozzarella of geitenkaas. Zo heb je in een handomdraai een heerlijk groentegerechtje. Grill bijvoorbeeld ook eens een groene asperge of een bospeen en laat je verrassen!

Heb je het idee dat je qua smaak iets mist bij groenten op de barbecue?
Maak dan bijvoorbeeld eens een marinade van twee eetlepels olijfolie met daarin een uitgeperste teen knoflook en twee flinke eetlepels Italiaanse kruiden en wat versgemalen peper. Snijd de groenten die je wilt gebruiken en laat ze 1 uur in de marinade trekken. Deze hoeveelheid marinade is genoeg voor ongeveer een kilo groenten.

Wat eet je bij de barbecue?

Een barbecue is natuurlijk niet compleet zonder sausjes en stokbrood met kruidenboter!

En laten dat nu net de onderdelen zijn die een barbecue een stuk minder gezond maken..

Moeten we alle sausjes en stokbroodjes dan maar weglaten voortaan?
Nee zeker niet! Lees hieronder hoe je op een verantwoorde manier, met slimme wissels, toch kunt genieten van je sausje en je stokbroodje!

Daarnaast duiken we nog in de welbekende rundvlees-, aardappel- en huzarensalades. Want waarom heten dit eigenlijk salades? Hoe gezond zijn ze?

Sausjes

Voor sausjes geldt dat ze altijd extra kcal toevoegen, zonder dat er echt veel gezonde voedingsstoffen inzitten. Voor dit soort producten adviseren wij altijd om ze met mate te gebruiken. Kies dus bewust voor een sausje, maar ook bewust voor een kleine portie.

Gebruik de volgende eetwissels om slim een sausje te kiezen.

Heb je wat meer tijd? Dan is het ook leuk om zelf een sausje te maken. Vooral knoflooksaus is heel simpel zelf te maken en is zelfgemaakt een stuk gezonder.

Knoflooksaus
2 eetlepels friteslijn

4 eetlepels Griekse yoghurt 0% vet
1 of 2 teentjes knoflook
Kruiden: peterselie en bieslook naar smaak.

Pers de knoflook uit en roer dit door de friteslijn en Griekse yoghurt. Breng op smaak met kruiden naar smaak.

Stokbrood

Brood hoeft helemaal niet ongezond te zijn, maar er is wel een groot verschil tussen de verschillende broodsoorten.
Wit brood is gemaakt van de graankorrel nadat deze is ontdaan van de kiem en het vliesje. Juist in deze kiem en dit vliesje, bevinden zich de meeste vezels en vitamines. Dit maakt dan ook dat het verstandig is om ook bij de barbecue te kiezen voor bruin of volkoren stokbrood. Dit is een stuk voedzamer en draagt bij aan een gezonde darmwerking.
Wil je dus wat stokbrood eten bij de barbecue? Kies dan voor bruin of volkoren.
Besmeer dit bijvoorbeeld met zuivelspread light met bieslook of andere kruiden. Zo heb je toch een kruidig smeersel op je stokbroodje!

Een extra tip om niet te veel stokbrood te eten: “Plak in je hoofd het aantal stukjes stokbrood wat je gegeten hebt aan elkaar. Is dit de grootte van een pistoletje? Dan is het voldoende!”

Salades

Bij een barbecue worden vaak rundvlees-, aardappel- of huzarensalade geserveerd. Dit zijn salades op basis van vlees, groenten of aardappel die aan elkaar geplakt zijn met bakken mayonaise. Wij vinden dan ook, dat je dit eigenlijk geen salade mag noemen! Vind je deze salades heel lekker en wil je ze graag eten tijdens de barbecue? Dat kan natuurlijk!
Kies ervoor om ze te zien als ‘koolhydraatbron’ en pak ze dan in plaats van stokbrood of bijvoorbeeld pastasalade. Kies daarnaast voor een kleine portie, omdat deze salades rijk aan vetten (en daarmee kcal) zijn

Kies dus óf voor stokbrood óf voor huzarensalade óf aardappelsalade. Normaal gesproken eet je ook alleen aardappelen of alleen rijst, probeer dit bij een barbecue ook zo te doen.

Salades die samengesteld zijn met voornamelijk groenten, zijn natuurlijk wel een mooie aanvulling op je barbecue. Door verschillende rauwe groente en slasoorten te combineren, heb je al snel een smaakvolle en kleurrijke schaal vol vitamines!
Let wel op met alle toppings die je toevoegt, beperk je hierin bijvoorbeeld alleen tot een caloriearme dressing (zoals de Remia Zero lijn) en laat calorierijke toppings als noten, kaas en croutons achterwege.

Wat drink je erbij?

Bij elke barbecue wordt naast eten natuurlijk ook drinken geserveerd. Ook dit is een onderdeel waarin je een bewuste keuze kunt maken.
Drink bij voorkeur water. Voeg hieraan bijvoorbeeld munt, citroen, limoen of ander fruit toe. Hiervan mag je zoveel drinken als je wilt.
Drink je liever frisdrank? Probeer dan te kiezen voor een light variant, of een frisdrank met weinig kcal zoals Rivella of Crystal Clear.

Wil je graag een alcoholisch drankje bij de barbecue? Doe dit dan met mate en kies er dan bewust voor om ook een tussendoortje van die dag te laten staan.

Waar sluit je mee af?

Wil je echt uitpakken bij je barbecue? Maak dan eens een lekker en gezond toetje op de barbecue klaar!

We hebben twee toetjes met fruit samengesteld. Zodat je de barbecue goed kan afsluiten en daarmee ook nog eens een portie fruit binnenkrijgt!
Deze week vind je al een heerlijk toetje onder het kopje recepten; ‘gegrilde ananas met limoenkwark’. Volgende week komt daar nog een lekker recept bij voor een toetje van de barbecue.

Maar wat we vooral willen meegeven is:

Geniet vooral van de gezelligheid en het eten. Kies bewust en geniet!